"Soms kun je het niet zelf"

Ik kan mij de situatie nog goed herinneren. De ouders kwamen bij mij op gesprek en waren moe en uitgeput. Maar ook angstig, wat was er met Paola aan de hand? We hebben uitgebreid met elkaar gesproken en uiteindelijk ben ik bij Paola thuis op bezoek gegaan. Ik heb haar geprobeerd uit te leggen dat bang zijn soms goed is, bijvoorbeeld voor vuur. Want daar kun je je pijn aan doen. Maar soms wordt bang zijn te groot en dan is het goed om daar wat aan te doen. En daar heb je soms hulp bij nodig. Dat is heel normaal.

Bij de Bascule heb ik de ervaring dat er niet alleen naar het kind gekeken wordt maar ook naar de ouders en eventuele broertjes en zusjes. Dat is fijn, want het is van belang dat het hele gezin leert omgaan met de situatie en dat zij ook verder kunnen.

Als huisarts werd ik goed op de hoogte gehouden. Laatst kwam Paola op het spreekuur voor iets heel anders. Er kwam een heel vrolijk meisje binnen. Dan ben ik blij dat ik hen heb doorverwezen voor hulp. Soms kun je het niet alleen oplossen. Niet als huisarts maar ook niet als ouders.

* Dit verhaal is gebaseerd op ervaringen van cliƫnten, ouders, gezinsleden en huisartsen. Dit is geen werkelijk verhaal, maar dat had het zomaar kunnen zijn.

Lees meer over psychische problemen en de behandelingen

Paola (12 jaar):

"Ik vond het eerst heel eng en spannend"

Carlos en Laura, ouders van Paola:

"We konden dit niet zelf oplossen"

Pele (10 jaar), broertje van Paola:

"Mijn zus had een rare ziekte"

Chaim Huyser, behandelaar van Paola:

"We starten altijd eerst met therapie"