"We starten altijd eerst met therapie"

Paola en haar ouders kwamen bij me nadat ze al een hele tijd tobden met de smetvrees van hun dochter. Het was behoorlijk uit de hand gelopen: Paola dreigde niet meer naar school te gaan om maar alle moeilijke situaties te vermijden. Gewoon opvoeden hielp niet meer. Bij het eerste contact zag ik twee moedeloze ouders en een heel angstig meisje dat het liefst snel weer naar huis wilde. Ik sprak met Paola en haar ouders over de huidige situatie en hoe Paola is opgegroeid. Samen met de vragenlijsten die zij hadden ingevuld, gaf dit een goed beeld: Paola had een obsessieve compulsieve stoornis, een dwangstoornis. Doordat Paola merkte dat haar klachten heel serieus werden genomen en dat ik veel herkende van haar problemen ontspande ze al wat in dat eerste gesprek.

Na de tweede afspraak waarbij ik de ouders en Paola apart sprak, adviseerde ik hen om te starten met cognitieve gedragstherapie. Ik heb uitgelegd dat we altijd eerst starten met therapie. Als blijkt dat we daar niet verder mee komen, gaan we pas praten over de mogelijkheden van medicatie. Paola en haar ouders zijn toen bij therapeut Marjolein gestart met de cognitieve gedragstherapie en dat sloeg gelukkig goed aan. Na 2 maanden zagen we dat haar angsten duidelijk minder werden en dat het haar ook weer lukte om naar school te gaan. Na 6 maanden hebben we de behandeling afgerond. Paola kan nu goed met haar angsten omgaan en weer vrolijk met haar vriendinnen spelen. Dat blijkt ook uit de vragenlijsten die Paola en haar ouders op het eind van de behandeling hebben ingevuld.

* Dit verhaal is gebaseerd op ervaringen van cliƫnten, ouders, gezinsleden en huisartsen. Dit is geen werkelijk verhaal, maar dat had het zomaar kunnen zijn.

Lees meer over psychische problemen en de behandelingen

Paola (12 jaar):

"Ik vond het eerst heel eng en spannend"

Carlos en Laura, ouders van Paola:

"We konden dit niet zelf oplossen"

Pele (10 jaar), broertje van Paola:

"Mijn zus had een rare ziekte"

Diny van der Wegen, huisarts van Paola:

"Soms kun je het niet zelf"