"We konden dit niet zelf oplossen"

We zagen ons meisje steeds meer achteruit gaan. In het begin stonden wij er niet zo bij stil. Maar op den duur begon het op te vallen dat ze niets meer wilde aanraken of vastpakken. Toen de school ons uitnodigde voor een gesprek hadden wij pas door hoe erg het was. We probeerden Paola zo goed mogelijk te helpen. Maar het werd steeds erger. Ze was echt bang maar ook heel boos. Dat vonden wij zo moeilijk, wij wilden haar graag helpen. Ons hele gezin leed eronder. Als we iets wilden ondernemen met het gezin, wilde Paola niet mee. Wij konden daar nog wel begrip voor opbrengen maar Pele, haar broertje, snapte hier helemaal niets van. Hij vond haar stom en werd steeds bozer op haar.

Op advies van vrienden zijn wij toch naar onze huisarts gegaan. Zij heeft heel goed geluisterd en ook ingezien dat er hulp nodig was. Dit konden wij niet zelf oplossen. Zij verwees ons naar de Bascule. Dat was –zeker in het begin- echt een drama. Paola vond het doodeng en wilde niet. Ze deed er alles aan om niet te hoeven. Maar na een tijdje, toen ze Chaim wat vaker had gezien, leek het beter te gaan. Stapje voor stapje…. En ook wij kregen hulp van de Bascule hoe wij hier als gezin mee om konden gaan. Dat was fijn want we voelden ons steeds machtelozer worden. Maar nu hebben we handvatten gekregen om hier beter mee om te gaan. Ons gezinsleven veranderde langzaam weer in een normale situatie waarin we er weer op uit kunnen. Het is ontroerend om te zien dat onze dochter weer haar ritme te pakken heeft en weer plezier in het leven heeft. We zijn zo trots op haar!

* Dit verhaal is gebaseerd op ervaringen van cliënten, ouders, gezinsleden en huisartsen. Dit is geen werkelijk verhaal, maar dat had het zomaar kunnen zijn.

Lees meer over psychische problemen en de behandelingen

Paola (12 jaar):

"Ik vond het eerst heel eng en spannend"

Pele (10 jaar), broertje van Paola:

"Mijn zus had een rare ziekte"

Diny van der Wegen, huisarts van Paola:

"Soms kun je het niet zelf"

Chaim Huyser, behandelaar van Paola:

"We starten altijd eerst met therapie"