Symposium De behandeling van angst bij kinderen op basis van CGT en Geweldloos Verzet

Op 5 oktober 2018 organiseerde de Bascule in samenwerking met Uitgeverij SWP een middag-symposium over de behandeling van angst bij kinderen en jongeren. Aanleiding voor dit symposium is de uitgave van de vertaling van het gelijknamige boek van Eli Lebowitz en Haim Omer. Dit boek is in samenwerking met de Bascule tot stand gekomen.


De middag werd geopend met een bijdrage van Marjolein Bus, cognitief gedragstherapeut bij de Bascule. Zij vertelde over de praktijk van cognitieve gedragstherapie bij kinderen en jongeren met angst- en dwangproblematiek. Doorspekt met veel praktijkvoorbeelden schetste zij een mooi beeld van de kracht van cognitieve gedragstherapie en de manier waarop verbindend gezag hierbij extra therapeutische mogelijkheden creëert. Margo van der Stelt en Ron Ottenbros, beiden trainers geweldloos verzet, benadrukten met een originele presentatie de kracht van het netwerk-denken. Met dit netwerk-denken is het gelukt om geweldloos verzet binnen de Bascule al 12 jaar lang op de kaart te krijgen en te houden. Vervolgens was het de beurt aan Eliane Wiebenga, klinisch psycholoog/systeemtherapeut bij het Lorentzhuis. Zij wist wederom het gedachtegoed van verbindend gezag en systemisch denken helder aan elkaar te koppelen en nieuwe inzichten met het publiek te delen.

Eli Lebowitz, universitair docent psychologie en psychiatrie in het Yale Child Study Center en één van de auteurs van het boek, gaf via Skype een toelichting op het door hem ontwikkelde SPACE programma. Het interview werd een bevlogen hoorcollege en een vurig pleidooi om effectieve strategieën op basis van cognitieve gedragstherapie en geweldloos verzet te combineren, juist voor de grote groep kinderen en jongeren die anders niet bereikt worden.

 Het was een inspirerende middag voor iedereen die geweldloos verzet en verbindend gezag in zijn of haar werk gebruikt, of wil gaan gebruiken. Ter inspiratie vind je hieronder de presentaties.


CGT bij kinderen/jongeren met angst- en dwangstoornissen; 'en wat doen we met de ouders?'

Marjolein Bus

Practice what you preach

Margo van der Stelt en Ron Ottenbros

Verbindend Gezag

Eliane Wiebenga