Als academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie onderhouden wij nauwe banden met het AMC (Universiteit van Amsterdam), de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum. Daarnaast hebben wij een eigen onderzoeksorganisatie: PI Research. Vanuit onze academische functie houden wij ons onder andere bezig met opleiding, onderzoek en onderwijs.

Lees meer over:

Vakgroepen

Om onze cliënten zo goed mogelijk te kunnen helpen is het belangrijk dat onze behandelaren goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Daarom maakt elke behandelaar deel uit van één of meerdere expertisegroepen. In een expertisegroep zitten behandelaren die gespecialiseerd zijn in een specifieke kinder- en jeugdpsychiatrische stoornis. De expertisegroepen zijn gekoppeld aan een vakgroep. Er zijn vier vakgroepen:

In deze vakgroepen delen we we kennis met elkaar, doen wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelen nieuwe behandelmethoden. Zo begrijpen we complexe problemen steeds beter en kunnen we deze beter behandelen.

TOPGGz

Voor sommige kinderen en jongeren blijkt zelfs een specialistische behandeling niet voldoende. Bijvoorbeeld omdat de psychische problemen zeer ernstig, complex of zeldzaam zijn. Dan is er hoogspecialistische zorg nodig. Het TOPGGz-keurmerk laat zien waar ouders en kinderen terecht kunnen voor deze hoogspecialistische diagnostiek en behandeling.

Afdelingen met een TOPGGz-keurmerk voldoen aan strenge eisen. Afdelingen moeten aantonen dat zij hoogspecialistische zorg combineren met het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden, wetenschappelijk onderzoek én hun kennis hierover met anderen delen.

De Bascule heeft drie afdelingen met een TOPGGz keurmerk:  


De Bascule organiseert regelmatig interessante - vaak wetenschappelijke - bijeenkomsten over ontwikkelingen in de jeugdhulp. In de agenda vindt u een overzicht van deze bijeenkomsten.    

Een overzicht van onze activiteiten in de afgelopen jaren:


2018 Symposium De behandeling van angst bij kinderen en jongeren op basis van CGT en Geweldloos Verzet 2017 Symposium Het psychisch kwetsbare kind 2017 Referatencyclus 1+1=3 De meerwaarde van samenwerking in de jeugdhulp 2016 Referatencyclus De Krenten uit de pap 2015 Referatencyclus DSM 5